Tiroid Biyopsi Nedir?

  • tiroid biyopsi nedir

    Tiroid biyopsi tiroid bezi kaynaklı ortaya çıkabilecek hastalıkların teşhisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Biyopsi yapılırken tiroid nodülünden parça alımı gerçekleştirilir. Tiroid nodülü tiroid bezinde meydana gelen yumru benzeri parçalara verilen isimdir. Bu nodüllerin elle muayene sırasında saptanması zor olsa da bazı durumlarda şüphe uyandırabilirler. Genellikle ultrasonla tiroid bezleri kontrol edildiğinde doktorlar tarafından fark edilirler. Tiroid biyopsi nodüllerin kanser riski taşıyıp taşımadığını anlamak için yapılan bir işlemdir.

    Tiroid Biyopsi Nasıl Yapılır?

    Tiroit kanseri açısından risk grubunda olan kişiler vardır. Bu kişilerin düzenli olarak tiroid nodülleri çıkarıp çıkarmadıklarını kontrol ettirmeleri önemlidir. Eğer ultrasonla görüntüleme yapılırken nodüller görünürse, tiroid biyopsi yaparak nodüllerin durumunu belirlemek son derece önemlidir. Risk grubunda olan kişiler yutma güçlüğü yaşayan 30 yaş altı ve 60 yaş üstü bireyler olabilir. Aynı zamanda ailesinde tiroid kanseri geçmişi olanlar yüksek risk grubundadır. Diğer bir risk faktörü ise boyun bölgesindeki lenf nodülü büyümesidir. Bu gibi kişilerin yılda bir kere tiroid nodülü kontrolü yaptırması gerekir. Bunun dışında kalanlarda da tiroid hastalıkları ile ilgili riskler gelişebilmektedir. Bu nedenle düzenli kontrollerin önemi büyüktür.

    Tiroid Biyopsisi Bilgisi için Formu Doldurabilirsiniz

    Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili bilgilendirmeyi okudum. Belirtilen kapsamda verilerimin işlenmesini kabul ediyorum.
    Ticari İletişim Aydınlatma Metni doğrultusunda, tarafıma tanıtım, bilgilendirme, pazarlama amacıyla ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ediyorum.

    Tiroid biyopsi yapılması nodüllerin tespit edilmesinden sonra gelen adımdır. Biyopsi ince bir iğneyle gerçekleştirilir. Doktorlar biyopsi öncesinde bazı ilaçların 1 ya da 2 gün süreyle kesilmesini isteyebilir. Bu nedenle biyopsi olacak kişinin doktora kullandığı ilaçların tam listesini vermesi önemlidir. Hastanın ve teşhisin durumuna göre değişmekle birlikte çoğunlukla işlem 15 ila 20 dakika arasında tamamlanmaktadır.

    Tiroid Biyopsisine Nasıl Hazırlanılır?

    Tiroid biyopsisi genellikle kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Fakat hastaların büyük çoğunluğu biyopsi işleminden çekinmektedir. Tiroid biyopsisi kan almakta kullanılan iğneye benzer bir iğneyle yapılmaktadır. Bu konuda biyopsiyi gerçekleştirecek doktorun talimatlarını dinlemek ve sakin bir şekilde işlemin tamamlanmasını beklemek yapılacak uygulamanın daha hızlı sonuçlanmasını sağlamaktadır.

    Tiroid biyopsisi yaptırmak ileride yaşanabilecek olumsuzluklara karşı erken teşhis için son derece önemlidir. Tiroid kanseri erken teşhis edilirse tedaviye de erken başlanabilir. Böylelikle tedavinin başarı olasılığı önemli ölçüde artar. Tiroid nodülü olan ve doktor tarafından biyopsi istenen hastaların randevularını alarak tiroid biyopsilerini yaptırmaları önerilmektedir.

    randevu_al

    simdi_ara