Doppler Ultrason Nedir?

  • Doppler Ultrason Nedir?

    Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.

    Ultrason ve Doppler Bilgisi için Formu Doldurabilirsiniz

    Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili bilgilendirmeyi okudum. Belirtilen kapsamda verilerimin işlenmesini kabul ediyorum.
    Ticari İletişim Aydınlatma Metni doğrultusunda, tarafıma tanıtım, bilgilendirme, pazarlama amacıyla ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ediyorum.

    Doppler Ultrason Neden Tercih Ediliyor?

    Doppler ultrason görüntüleme yönteminde bebeğin gelişimi ve olası sağlık problemleri daha net biçimde saptanabiliyor. Doppler ultrasonografide bebeğin kan akım hızı saptanabiliyor, kan akımı değerlendirilebiliyor, plasental yetmezlik tespit edilebiliyor. Ultrasonun bilgisayar ortamında renkli görüntüler sunması doktorların daha rahat tanı koymasını, değerlendirme yapmasını sağlıyor.  Renkli doppler ultrasonu en çok gelişimi geriden devam eden ya da yüksek risk grubu olan hamilelerde sürecin analiz edilmesinde etkilidir. Örneğin göbek kordonuna dair yaşanabilecek herhangi bir problemin ultrasonda görüntülenmesi kadın doğum uzmanı hekimi bu konuda tedbir almaya yöneltebilir.

    Bebeğin gelişimiyle birlikte plasenta içindeki durumun da görüntülenmesi; kan akımının ters olup olmadığını göstermesi doppler ultrasonunu öne çıkarmaktadır.

    simdi_ara

    Ne Sıklıkta Yapılır?

    Burada her anne adayının durumu farklı olduğu için kararı veren kadın doğum uzmanıdır. Anne adayları ve gebeliğinin ilk dönemlerinde olanlar ne sıklıkta ultrason yapılır merak ediyor. Uzmanlara göre bu duruma dair herhangi bir sayı bulunmuyor. Genel kanıya göre süreç boyunca 5 – 6 kez ultrasona girildiği görülüyor. Öte yandan çoğu uzman; hamileliğin ilk dönemlerinde, 11 – 14 hafta, 18 – 20 hafta, 32 hafta ve 38. haftada ultrason görüntülemesi yapıyor. 18 ila 20 haftaları arasında doktor detaylı ultrason uyguluyor.

    Genellikle Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

    Doppler ultrasonun yapılma amaçları arasında ise şu sebepler yatıyor; anomali, gelişme geriliği şüphesi, bebekte görülebilecek kalp rahatsızlıkları, kalp ritim bozukluğu, annenin kalp – damar rahatsızlıkları, çoğul gebelikte her iki bebeğin de gelişme süreci ve eski gebeliklerde yaşanılan risklere bağlı durumlardır. Bu risk durumlarının kapsamı genişletilebileceği gibi bazı zamanlarda uzman doktorlar herhangi bir risk görülmese de sürecin gidişatından emin olmak için bu görüntülemeyi yaptırmasını anne adaylarından isteyebilmektedir.

    randevu_al